SU DEPONUZU NASIL TEMİZLEMELİSİNİZ ?

Kompozit Tank Çeşitleri ve Kullanım Alanları

Su deponuzu nasıl temizlemelisiniz?

Genellikle yılda bir kez temizlenmesi yeterlidir. Ancak bazı tankların daha çok temizlenme ihtiyacı hissettiği de görülmüştür. Tankınızın ne zaman temizleneceğine karar vermek için düzenli olarak sık sık tankın içindeki suda herhangi bir mikrobik büyüme oluşup oluşmadığını kontrol edin. Ayrıca tankınız güneş ışığına doğrudan maruz kalıyorsa temizleme sıklığınız yılda iki üç sefere çıkabilir.

Tankın Temizliği İçin Gerekli Malzemeler
Hortum
Kova
Islak/Kuru Elektrik Süpürgesi
Havlu
Toz/Sıvı Çamaşır Deterjanı
Sert Kıllı Fırça/ Sert Sünger
Uzun Saplı Fırça ( İsteğe bağlı)
Karbonat (İsteğe bağlı)
Diş Fırçası (İsteğe bağlı)
Çamaşır suyu
Klor test şeritleri
Lastik eldivenler
Koruma gözlüğü
Su Tankının Boşaltılması
1. Su tankını temizlemenin ilk aşaması tankın içindeki suyun boşaltılmasıdır. Bunu yapmak için tankın üzerindeki vanayı açıp suyun akmasını sağlayın. Tanktan akan suyun su baskını ya da erozyona sebep olmaması için vanaya musluk bağlayarak uygun bir yere boşalmasını sağlayın.

2. Tanklardaki vana genellikle tankın alt kısmında bulunur. Bu nedenle tankın dibinde bir miktar su kalabilir. Bu suyu boşaltmak için kovalardan faydalanabilirsiniz. Mümkün olduğunca fazla suyu dışarı çıkarmaya özen gösterin.

3. Yüzeyde kalan suyu çıkarmak için ıslak/kuru bir elektrikli süpürge kullanın.

Eğer tankınız çok büyük değilse, hafifçe eğerek kalan suyun dışarı çıkmasını sağlayabilirsiniz.

Eğer kalan suyu aldığınızda çok az miktarda bir su kalmışsa, suyu bir havluya emdirerek dışarı çıkarabilirsiniz.

Su Deposunun İçinin Temizlenmesi
1. İçinin temizliği için çoğu zaman bir temizlik çözeltisi hazırlamanız gerekmese de, içinde oluşan tortuları çıkarmak için temizlik çözeltisinden faydalanmak işini kolaylaştıracaktır. Temizlik çözeltisini sıcak su ve toz ya da sıvı çamaşır deterjanı ile hazırlayabilirsiniz.

2. Temizlik çözeltiniz olsun ya da olmasın bir sert yüzeyli bir sünger ya da sert kıllı fırça ile temizleme tankınızı yatay olarak bir yandan diğer yana doğru ovalayın. Mümkün olduğunca çok balçık ve çamur çıkana dek bu işlemi sürdürün.

Tankınızın boyutuna bağlı olarak uzun saplı bir fırça kullanabilirsiniz. Bu fırçayı hareket ettirmeniz zor olabilir ancak tankınızın tabanına ulaşmanızı kolaylaştıracaktır. Eğer uzun saplı fırçalardan faydalanacaksanız fırçanızı dikey olarak yukarı aşağı hareket ettirerek kullanın.

Çelik kıllı ya da çelik süngeri bulunan fırçalardan kaçının. Çelik tankınıza zarar vererek kolayca çizilmesine neden olabilir.

3. Tankınızın içini basınçlı yıkayıcılarla temizleyebilirsiniz. Basınçlı yıkayıcılar çeşitli boyutlarda olabilir. Tankın içinde biriken tortu miktarına bağlı olarak basınçlı yıkayıcıları tek başına ya da ovalamanıza ek olarak kullanabilirsiniz. Eğer tankınızın temizliğinde basınçlı yıkayıcılardan faydalanacaksanız şu adımları izleyin:

Basınçlı yıkayıcınızı su ve temizleme solüsyonu ile doldurun. 
Yıkayıcınızı temizlediğiniz yüzeyden yaklaşık 120 santimetre uzakta tutarak işleme başlayın. Kir, tortu ve kalıntıları çıkarmak için en uygun mesafeyi bulana dek yakınlaştırıp uzaklaştırabilirsiniz.
Yıkayıcınızı, tankın duvarına yaklaşık 45 derecelik bir açıyla çarpacak şekilde tutun.
Tüm tankın temizlendiğinden, tortulardan arındığından emin olana dek işlemi sürdürün.
Basınçlı yıkayıcılar oldukça güçlüdür. Bu nedenle gerekli bütün güvenlik önemlerini alın. Koruyucu gözlük kullanın. Hiçbir canlıya basınçlı yıkayıcıları doğrultmayın. 
Nasıl kullanacağınızı tam anlamıyla öğrenip, ondan sonra kullanın. 
4. Tankın yüzeyinde bulunan tortuları çıkarmada zorluk çekiyorsanız, karbonattan faydalanabilirsiniz. Biraz karbonat serpiştirin ve fırça ya da süngerinizle ovalayın.

5. Depo temizliğinde önemli olan noktalardan biri de köşelerin ve derzlerin temizlenmesidir. Buralara kirlerin sıkışması muhtemeldir ve temizlerken ekstra güç uygulamanız gerekecektir. Bu bölgelerin temizliği için diş fırçalarından faydalanabilirsiniz.

6. Tüm kir ve tortuyu temizledikten sonra sırada güzelce durulama işlemi var. Durulama işlemi için hortum kullanabilirsiniz. Derz ve köşeleri güzelce duruladığınızdan emin olun. Hortum haricinde temiz su ile doldurulmuş basınçlı yıkayıcılardan da faydalanabilirsiniz.

Bir başka alternatif ise deponuzu sıcak su ile doldurup bu şekilde birkaç saat bekletmenizdir. Ardından suyu boşaltın ve tankın içinde sabun, kir ve tortu kalmayana dek bu işlemi tekrarlayın.

7. Eğer tankınız çok büyükse içinde kalan sıvıyı tamamen çıkarmanız zor olabilir. İçindeki sıvıyı tamamen çıkarabilmek için ıslak/kuru hortum eki bulunan elektrikli süpürgelerden faydalanabilirsiniz. Tüm tortulardan kurtulmak için süpürgenizi tankınızda bulunan çatlaklara, derzlere ve köşelere doğrultun.

Süpürgeyle suyu emdikten sonra kalan tortu ve sudan kurtulmak için son kez temiz bir havlu ya da bez ile tankınızın yüzeyini silin.

8. Temizleme solüsyonunuzun bir kısmı ile tankınızda bulunan boruları ve hortumları temizleyin. Ardından su pompası ile temizleme solüsyonunu borulardan çıkarın, içindeki tortu ve kiri temizleyin. Borularda kir ve tortu kalmayana dek aynı işlemi sıcak su ile tekrarlayın.

Su Deposunun Dezenfekte Edilmesi
1. Tankınızın içini temizledikten sonra dezenfekte işlemine geçebilirsiniz. Bu işlem için öncelikle tankınızın dörtte üçünü temiz su ile doldurun.

2. Ardından 50 ppm (parts per million=milyonda bir parça) oranındaki suya klorlu ağartıcı ekleyin. Tankınıza ne kadar klorlu ağartıcı ekleyeceğinizi şu doğrultuda belirleyebilirsiniz:

946 (250 galon) litrelik tank için 4 su bardağı (960 ml) ağartıcı
1.892.705 litrelik(500 galon) tank için 2 litre( 1/2 galon) ağartıcı
2.839.058 litrelik (750 galon) tank için 2,83 litre (3/4 galon) ağartıcı
3.785.411 litrelik (1000 galon) tank için 3,78 litre (1 galon) ağartıcı kullanın.
3. Uygun oranda ağartıcı ekledikten sonra deponun kalanını suyla doldurun.

4. Bu şekilde 24 saat boyunca bekletin. Bu süre boyunca hiçbir insanın ya da hayvanın tankla temas etmediğinden emin olun. Çünkü bu, onlar için zararlı olabilir.

5. Bu süre zarfında, klor miktarını gözlemlemek için çözeltiyi periyodik olarak klor şeritleri ile kontrol edin. Klor şeridinin ucunu çözeltiye daldırın ve ne kadar klorlu olduğunu belirlemek için paketinde yer alan talimatları izleyin. Hissedilir ölçüde klor yoksa ağartıcı ekleyip 24 saat bekletme işlemini tekrarlayın.

6. Tankın vanasına bir hortum takarak su baskını ya da sel oluşturmayacak bir yere içindeki suyun boşaltılmasını sağlayın. Tankınızın içindeki klorlu ağartıcı içeren su bitki örtüsüne ve akarsulara zarar verebileceği için buralardan uzakta tutmaya özen gösterin. Suyu boşalttıktan sonra havlu veya paspas ile tüm suyu dışarı çıkardığınızdan emin olun.
 

 

Diğer Bloglarımıza Göz Atın