PLASTİK SU DEPOSU YOSUN TUTMAMASI İÇİN NE YAPILMALI

Kompozit Tank Çeşitleri ve Kullanım Alanları

Ülkemizde nüfusun artmasıyla beraber gelişen, endüstri alanında gerçekleşen üretim artışı, uzun vadede çevre kirliliğine sebep olmakta, bu durum gıda ve su kaynaklarının da kirlenmesine yol açmaktadır.
Yerel yönetimlerin su rezervlerini temizlemek ve steril hale getirmek için uyguladığı su arıtma sistemleri, şebeke suyunu kullanılabilir dereceye getirmektedir, ancak şebeke suları ne kadar arıtılıp temizlense de, suyun yapısı taşıma ve iletim sistemlerinde değişime uğrayıp, toprak, hava gibi çevresel faktörlerinde etkisiyle, suya karışan toz, kum, organik maddeler ve mineral elementler, suyun bileşenlerini değiştirmekte, bu suyun uzun süre çeşitli amaçlarla kullanılan su depolarında  bekletilmesi sonucu, suda çeşitli patojen bakteriler ve mikroorganizmalar üreyip çoğalmakta, suyun renk, tat, koku değişimlerine sebep olup kullanılamayacak  bir hale gelmektedir.

Farklı sanayi işletmeleri ve toplu yaşam alanlarında kullanılan su depoları, hangi malzemeden yapılırsa yapılsın temizlik şarttır.Piyasada farklı iş kollarında hizmet veren sanayi işletmelerinde sıklıkla kullanılan, plastik su depolarında en çok rastlanan durumlarda biri yosunlaşma sorunudur.Plastik su deposu yosun tutmaması için ne yapılmalı, öncelikle deponuzun bulunduğu konumuna göre, ısı kaynaklarına ve güneş ışıklarına uzun süre maruz kalıyorsa, bu durum deponuzda hızla yosun oluşumuna neden olur, sonuçta depodaki yosun oluşumu suda gelişen bakteri ve patojenleri daha çok beslemekte, bu suların kullanımı, çok tehlikeli sayılan, kolera, sıtma, hepatit a,çocuk felci, ağır bağırsak enfeksiyonları gibi hastalıklara yol açmaktadır.Yosun oluşumu, fayans, beton gibi su depolarında da uzun süre temizlenmediği taktirde oluşabilmektedir.

 Halk sağlığının korunmasının sürdürülebilirliği ve bilinçli bir bakış açısı için, Sağlık bakanlığı, yayınladığı su yönetmelik ve mevzuatlarında, son olarak yayımlanan, halkımızın dikkat etmesi gereken hususlar başlıklı genelgesinde, su depolarının, düzenli temizliğinin ve dezenfeksiyonunun, yaptırılmasını önemle vurgulamakta ve sanayi kuruluş, işletme ve hastanelerde zorunlu hale getirmektedir.

 Plastik su deposu yosun tutmaması için ne yapılmalı, konusu yukarıda belirtilen temizlik ve dezenfeksiyon işlemleri düzenli olarak uygulandığında, böyle bir sorunla karşılaşmanız çok zor bir ihtimaldir.Aslında bu kural tüm su deposu çeşitleri için geçerlidir. Her şeyin başı, toplum sağlığının korunması temizlikten geçmektedir.
Su deposu temizliği ve dezenfeksiyonu hizmetinin, kesinlikle Sağlık Bakanlığı yetkisi onayı almış olan bir kuruluştan alınması, firma personelinin mesleki yeterlilik eğitimlerinin, iş sağlığı ve güvenliği, yüksekte ve kapalı ortamda çalışma eğitimlerinin olması, sağlık raporları, kalite yönetim sistemleri gibi çok önemli yetki belgelerinin kontrol edilmesi, siz değerli müşterilerimizin, doğru ve güvenilir bir su deposu temizliğinin yapılması için, olmazlar arasındadır.

 

Plastik su deposunun yosun tutmaması ve suda bakteriyel oluşumu engellemek için yapılacak temizlik işlemi için, öncelikle müşteriyle uygun bir randevu günü belirlenerek, teknik ekip gelmeden önce depodaki su müşteri tarafından tahliye edilir.

Depo içerisinde kalan su işlemin yapılacağı gün, dalgıç pompalar yardımıyla depo dışına tahliye edilir. İşlem öncesinde teknik ekip, iş güvenliği önlemleri olan ışıklandırma sistemini kurup, iş kıyafetleri ve gerektiğinde 3M gaz maskelerini takarak, depo içersine girer.
Depo zemin ve yanal duvarları dezenfektanlar kullanılarak, basınçlı kompresörler yardımıyla kaba kiri temizlenir, zemindeki su dışarı tahliye edilir.
Tüm depo yüzeyi tekrar dezenfekte edilir, bir süre bekletildikten sonra, basınçlı kompresörler yardımıyla yıkanır.
Depo içerisi son bir kez durulanıp yıkanır. Depoya temiz su almadan önce, deponun şamandıra ve benzeri kısımları kontrol edilerek, herhangi bir arıza var mı, müşteriye bilgi verilir.

 

Diğer Bloglarımıza Göz Atın