PASLANMAZ TEZGAH

Kompozit Tank Çeşitleri ve Kullanım Alanları

PASLANMAZ TEZGAH

TEZGAHLAR

Paslanmaz tezgah olarak da bilinen polietilen tezgahlar genellikle oteller, restaurantlar, lokantalar, Üniversite ve okul yemekhaneleri, catering firmaları, kasaplar ve marketlerde kullanılmaktadır. Tüm tezgahların konstrüksiyonu paslanmaz çelikten üretilmektedir.

PASLANMAZ ÇELİK

Paslanmaz çelikler bir demir alaşımıdır. İçerisinde max %1.2 C ve min %10,5 Cr elementi içermelidir. Paslanmaz çelikte kullanılan Cr elementinin önemi; malzemelerin yüzeyinde oksit tabakası oluşturması (Cr2O3) ve böylece malzemenin oksijenden korunmasını sağlamasıdır.

Paslanmaz çelikteki Cr ve pasivasyon oranı, çeliğin paslanmazlık kalitesini belirlemektedir. Malzeme yüzeyinde oluşan oksit tabakası gözle görülemeyecek kadar incedir ve aynı zamanda su geçirmezdir.

Paslanmaz Çelik Türleri

1. Ferritik Paslanmaz Çelikler

Bu tip paslanmaz çelikler düşük Karbon (C) içerirler ve %12-18 arasında Krom (Cr) içermektedirler. Orta düzeyde korozyon dayanımı sağlamaktadırlar. Östenitik çelikler gibi kolay şekil verilememektedir. Manyetik özellik göstermektedirler ve ısıl işlemle dayanımları arttırılamamaktadır. Bazı Kullanım Yerleri : Dekoratif uygulamalar, mutfak gereçleri, otomobil şasi parçaları, egzoz elemanları, sıcak su tankları…

2. Östenitik Paslanmaz Çelikler

Yüksek sıcaklıklarda östenitik yapıya sahip olan ve Krom (Cr) miktarı %0,1 ‘den fazla olan paslanmaz çeliklere su verilirse; östenitik yapı, martenzitik yapıya dönüşmektedir. Martenzitik yapı, sertliği ve mukavemeti yüksek olan bir yapıdır fakat; kırılganlığı da nispeten daha fazladır. Fazla sertlik kırılganlığı da peşinde getireceğinden, imalat aşamasında tavlama yapılarak sertliği biraz düşürülebilir ve dayanımı istenilen düzeye getirilebilmektedir. Orta düzeyde korozyon dayanımları vardır, manyetiktir, ısıl işlem uygulanabilir ve kaynak edilebilme kabiliyetleri düşüktür. Bazı Kullanım Yerleri : Bıçaklar, ameliyat aletleri…

3. Martenzitik Paslanmaz Çelikler

Paslanmaz çeliğin içerisinde nikel katıldığında, oda sıcaklığında östenitik yapı elde edilir. Oda sıcaklığında sağlanan östenitik yapı, yüksek dayanım, malzemelere plastik şekil verme imkanı ve iyi korozyon dayancı sağlamaktadır. Mekanik dayanımları ısıl işlemle arttırılamıyor ancak; soğuk şekil verme ile arttırılabiliyor. Normalde manyetik olmayan bu tip çelikler, soğuk şekil verme ile birlikte kısmi olarak manyetik özellik de kazanabilmektedirler. İyi kaynak edilebilme kabiliyetleri vardır, düşük sıcaklıktaki darbe dayanımları iyidir, hijyeniktirler. Bazı Kullanım Yerleri : Makine ve imalat sanayi, gıda işleme ekipmanları, mimari uygulamalar…

4. Ferritik – Östenitik ( Dublex ) Paslanmaz Çelikler

Bu tip çelikler aynı anda hem östenitik hem de ferritik yapıyı bir arada bulundurmaktadır. Bu iki yapıyı bir arada bulundurdukları için, hem yüksek sertlik, mukavemet hem de tokluk özelliklerini aynı anda sağlamaktadır. Korozif ortamlardaki yorulma dayanımı çok iyi olmakla beraber iyi kaynak edilebilirlik ve şekil verme özellikleri vardır. Bazı Kullanım Yerleri : Deniz ve tuzlu su ortamında, eşanjör imalatında, petrokimya sektöründe…

 

Paslanmaz Çeliklerin Asitlere Dayanımı

Paslanmaz çeliklerin genellikle asitlere karşı dayanıklı oldukları kabul edilmektedir. Ancak bu husus, çelik tipi, konsantrasyonu, asitlerin tipi ve ortam sıcaklığı ile yakından alakalıdır. Örneğin 904 tipindeki paslanmaz çelikler oda sıcaklığında yüksek konsantrasyondaki sülfirik asitlere karşı dayanıklı olmalarına rağmen, 304 kalite paslanmaz çelik, düşük konsantrasyonlara bile dayanamamaktadır. 304L ve 430 kalite paslanmaz çelikler nitrik asite karşı dayanıklı iken, hidroklorik asit bütün paslanmaz çeliklere zarar vermektedir.

Paslanmaz Çeliklerin Bazlara Dayanımı

300 Serisi paslanmaz çelikler, yüksek konsantrasyonlarda bazlara direnç gösterebilmektedir. Ancak yine aynı seri paslanmaz çelikler daha güçlü bir baz olan Sodyum Hidroksit' e karşı dayanıksızdırlar. Burada dikkat edilmesi gereken husus şudur; Paslanmaz çelik hiçbir zaman paslanmayacak anlamına gelmemelidir. Her tip paslanmaz çelik eğer kendi özelliklerine uygun yerlerde kullanılır ise, uzun süre yıpranmadan kullanılabilir olmaktadır. Ancak; kendi mekanik ve kimyasal dayanımlarına uygun olmayan yerlerde kullanılırsa paslanmazlık özelliğini kaybetmektedirler.

Paslanmaz Çeliklerin Manyetiklik Özellikleri

  • Martenzitik ve ferritik paslanmaz çelikler manyetiktir. 
  • Östenitik paslanmaz çeliklerse manyetik değildir. 
  • Soğuk şekil verilen östenitik paslanmaz çelikler bir miktar manyetik özellik kazanmaktadır. 

Burdan da anlaşılacak şey şudur ; Eğer östenitik bir paslanmaz çelik mıknatıs tutuyorsa, soğuk şekillendirilmiş anlamına gelmektedir.

Temizlik

Paslanmaz çelikler kullanılmadan önce temizlenmelidir. Bu tip çeliklerin yüzeylerindeki kontamine birikintiler ilerde paslanmaz çeliğin paslanmasına neden olabilir. Temiz bir bez ve su ile ya da özel temizleme solüsyonları ile temizleme yapılabilmektedir. Yalnız burada dikkat edilmesi gereken husus, temizleme sonrası, solvent ya da su artıklarının yüzeyden kaldırılmasıdır. Çünkü yüzeyde bulunan su damlacıkları lokal olarak çeliği paslandırabilir.

Ayrıca depolama esnasında paslanmaz çeliklerin, toprak ile teması kesilmeli ve karbon çeliklerin depolandığı ya da işlendiği yerlerden uzak tutulmalıdır. Çünkü herhangi bir karbon çelik talaşı paslanmaz çeliğe temas ettiğinde, paslanmaz çelikte paslanma başlayabilir. Örnek verecek olursak; satın alınan paslanmaz borular, eğer toprak zeminde yağmura maruz kalacak şekilde depolanıyorsa, boruların içerisinde bir miktar yağmur suyu birikecektir, ilerleyen günlerde borunun ıslak kalan kısımları kurutulmazsa, borunun iç yüzeylerinden ya da su birikintileri kalan temas yerlerinde paslanma başlayacaktır.

Paslanmaz malzemelerin paslanmalarıyla ilgili olarak verilecek bir diğer örnek ise şöyledir;

Örneğin paslanmaz çelik malzeme borular bir fabrikaya kurulacaktır. Bu boruların tesisat aşamasında iken, montaj sırasında taşıyıcı bir iskelete entegrasyonu yapılmaktadır. Boruları taşıyacak iskelet kısım genelde karbon çelik malzemeden imal edilir. Montajın doğası gereği paslanmaz çelik borular karbon çelik taşıyıcı iskelete temas edecektir ve bu şekilde kullanacaktır. Bu hususlar konusunda önlem alınması büyük önem arz etmektedir. Çünkü, karbon çelik şayet paslanmaz çelik ile temas halinde olursa, aralarında bir etkileşim olacak ve böylelikle temas yerlerinden paslanmalar başlayacaktır. İlerideki aşamalarda, paslanmalarda iyice artmalar olup, borular delinme noktasına kadar gelebilir. Böyle olmaması adına montaj yapan firmanın bazı önlemler alması kaçınılmazdır. Montaj sırasında karbon çelik taşıyıcı iskelet ile paslanmaz çelik borular kesinlikle temas etmemelidir. Paslanmanın önüne geçebilmek için temas yerlerine plastik malzemeler konarak temas önlenebilir.

Kullanımdaki yanlış algıysa, bu tip çeliklerin asla paslanmayacağını düşünmeleridir. Paslanmaz çelikler izole ortamda muhafaza edilmezse belli bir sürenin sonunda paslanacaklardır.

Tezgahlar genel olarak pas ve leke tutmaz ve kolay temizlenir malzeme olan polietilen malzemeden üretilmektedir ve tüm üretim aşaması uluslararası kalite standartları dikkate alınarak gerçekleştirilmektedir. Tüm tezgâh modellerimiz uzun ömürlü malzemeden üretilmektedir. Suya ve dış etkenlere karşı dayanıklıdır. Uzun süre suyun içinde bekletilmesinden etkilenmez.

Uluslararası Standartlar Teşkilatı

ISO (International Organization for Standardization), Uluslararası Standartlar Teşkilatı, Uluslararası Elektroteknik Komisyonu'nun çalışma sahasına giren elektrik ve elektronik mühendisliği konuları haricinde, bütün teknik ve teknik dışı dallardaki standartların belirlenmesi çalışmalarını yürütmek amacıyla resmi olarak 23 Şubat 1947 tarihinde Cenevre'de kurulan uluslararası teşkilâttır.

Uluslararası Standartlar Teşkilatına üye ülkelerinin sayısı 162'dir. Teşkilatın üyesi olan milli birimler kendi ülkelerinde standartlar konusunda en yetkili kuruluşlardır. Tüm ülkeler teşkilatta yetkili bir organ tarafından temsil edilmektedir.

ÜnPlast olarak polietilen tezgah kategorisinde ihtiyaca göre birbirinden farklı ölçü ve işlevsele sahip tezgah modelleri mevcuttur. Ürün yıkama ve temizleme tezgâhları üretiminde öncü marka olan ÜnPlast olarak ürünlerimizi tüm Türkiye’ye nakliye yapabiliyoruz.

Ürünlerimizi incelemek için buraya gidebilirsiniz; https://unplast.com/urunler/polietilen-urunler/tezgahlar

 

Diğer Bloglarımıza Göz Atın