MSDS ( MATERIAL SAFETY DATA SHEET) NEDİR?

Kompozit Tank Çeşitleri ve Kullanım Alanları

MSDS (MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU) NEDİR?
Msds, material safety data sheet'in kısaltmasıdır. Msds, kimyasalların kullanımı ve bunlarla çalışma için bilgi ve prosedürleri özetleyen yazılı bir belgedir. Belge ayrıca bir güvenlik bilgi formu (sds) veya eski adıyla malzeme güvenlik bilgi formu (msds) olarak da adlandırılabilir. Güvenlik bilgi formu yaygın bilinen adıyla msds-gbf, material safety data sheet- malzeme güvenlik bilgi formu kelimelerinin baş harflerini oluşturmaktadır. Günümüze değişine yönetmeliklerle beraber "material-malzeme" ifadesi kalkmış olup kısaca gbf-sds şeklinde telaffuz edilmektedir.
Malzeme güvenlik bilgi formları (msds), işverenlere, çalışanlara, acil müdahale görevlilerine ve genel halka işyerinde kullanılan ve günlük ticaretin bir parçası olan kimyasallarla ilgili tehlikeler hakkında temel bilgiler sağlar. Mevcut msds formları, fiziksel ve kimyasal özellik bilgilerini, potansiyel tehlike bilgilerini, koruyucu önlemleri, depolama ve nakliye önlemlerini, dökülmelerin veya kazara maruz kalmanın nasıl ele alınacağını içeren acil durum prosedürlerini, imha önerilerini ve üretici iletişim bilgilerini içerir.
Sağlık, güvenlik ve çevre uzmanları tarafından kimyasalların tehlikelerini iletmede ve risk yönetimi kararları vermede kullanılan birincil bilgi kaynağıdır.
 Msds'ler, sıralama şeması kullanılarak gözden geçirilir ve tehlike tanımlama, maruz kalma kontrolleri, kişisel koruyucu ekipman (kkd) ve ilgili ürünler hakkında iletilen toksikoloji bilgilerle ilgili olarak bilgilerin kalitesi ve eksiksizliği üzerine kategorize edilmektedir.
Güvenlik bilgi formu (sds) kimyasal risk yönetimi için önemli bir araçtır. Kkdık türk-reach yönetmeliği, zararlı maddeler veya karışımlar kullanıyorsanız bir msds-gbf hazırlatmanızı zorunlu kılar. 
MSDS HAZIRLAMADAKİ AMAÇ NEDİR?
Gbf-msds'ler referans belgelerdir. Temel olarak, kimyasal bir ürün hakkında ihtiyacınız olabilecek veya bilmek isteyebileceğiniz her şey için tek bir bilgi kaynağıdır. Kimyasal bir ürün hakkında ayrıntılı bilgileri, nasıl kullanılması gerektiği, etkileri, bu etkilere karşı nasıl korunacakları, kimyasala hangi düzenlemelerin uygulanacağı ve diğer bilgileri aktarmak için dünya çapında kullanılırlar. Msds, bir ürünün tehlikeleri ve malzemenin nasıl güvenli bir şekilde taşınabileceği, kullanılabileceği ve depolanabileceği hakkında bilgi sağlar. Fiziksel ve kimyasal özellikler, fiziksel ve sağlık tehlikeleri, maruz kalma yolları, güvenli kullanım ve kullanım önlemleri, acil durum ve ilk yardım prosedürleri ve kontrol önlemleri hakkında bilgiler içerir.
Bir güvenlik bilgi formu (eski adıyla malzeme güvenlik bilgi formu), zararlı bir kimyasalın imalatçısı, ithalatçısı veya alt kullanıcısı tarafından hazırlanan ayrıntılı bir bilgi formudur. Ürünün fiziksel ve kimyasal özelliklerini açıklar. Msds'ler, toksisite, parlama noktası, dökülme ve sızıntı prosedürleri, depolama yönergeleri ve maruz kalma kontrolü gibi yararlı bilgiler içerir. Madde ve karışımların tedarik zinciri içerisindeki iletişimde en önemli aracı güvenlik bilgi formu-msds belgeleridir. Türkiye'de güvenlik bilgi formu formları "diğer adıyla msds" kkdik ve sea yönetmelikleri kapsamında yönetilir. Kimyasallların kaydı, değerlendirilmesi, izni ve kısıtlanması hakkındaki yönetmelik kapsamında güvenlik bilgi formları-msds'ler sertifikalı kimyasal değerlendirme uzmanı tarafından hazırlanmalıdır. Kimyasal değerlendirme uzmanı sertifikasyon şartları kkdik ek-xvııı kapsamında açıklanmaktadır.işverenlerin msds kapsamında (güvenlik bilgi formu) sorumlulukları:
İşverenler, msds'lerin işyerindeki tüm tehlikeli kimyasallar için çalışanlar tarafından kolayca erişilebilir olmasını sağlamalıdır. Bu çeşitli yöntemlerle yapılabilir. Örneğin, işverenler, çalışanların gerektiğinde çalışma alanından ayrılmadan bilgilere anında erişebildikleri ve bir elektrik kesintisi veya başka bir acil durum durumunda msds'e hızlı erişim için bir yedek mevcut olduğu sürece msds'leri basılı olarak veya bilgisayarlarda tutabilirler. Buna ek olarak, işverenler msds’leri hazırlamak ve güncellemekten sorumlu kişi(ler) istihdam etmek isteyebilirler. İşverenin bir msds'i yoksa, işveren veya belirlenmiş kişi(ler) bunu temin etmek için danışmanlık firmalarından hizmet alabilirler.
Bir malzeme güvenlik bilgi formu (msds) aşağıdakileri içermelidir;
İmalatçı hakkında bilgiler;
• İsim
• Adres
• Telefon numarası
• Faks numarası
• E-posta adresi (opsiyonel)


Söz konusu madde hakkında özel bilgiler;
• Tehlikeli maddeler 
• Kimyasal kimlik 
• Saklama ve kullanım bilgileri 
• Temizleme, bertaraf ve dökülme kontrol bilgileri 
• Yangın ve patlamayla ilgili veriler 
• Fiziksel ve kimyasal özellikler 
• Sağlık tehlikeleriyle ilgili veriler 
• Maruz kalma limitleriyle ilgili veriler 
• Reaksiyon verileri 
• Koruyucu donanım kullanımı için uyarılar
 

Diğer Bloglarımıza Göz Atın